fot. Wypieki Kate
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM
Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - dla naszej wygody.
Składniki:
13 łyżek mąki
9 łyżek cukru
5 małych jaj
0,25 kg margaryny (lepiej masła)
około 4 łyżek naturalnego jogurtu
2 łyżeczki proszku do piecz.
1 cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
3 - 4 laski rabarbaru - oczyścić i pokroić, posypać mąką i cukrem
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki cukru
Oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu.
Wykonanie:
Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć bo białości. Stopniowo dodać po jednym jajku oraz około 4 łyżek naturalnego jogurtu. Utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (na 3 razy) dodać do masy. Bardzo dokładnie utrzeć. Wyłożyć na dużą blachę, na to równomiernie rozłożyć rabarbar.
Piec około 35 - 45 min w 180 stopniach C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz