środa, 15 maja 2019

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM


fot. Wypieki Kate

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM

Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - dla naszej wygody.

Składniki:

13 łyżek mąki
9 łyżek cukru
5 małych jaj
0,25 kg margaryny (lepiej masła)
około 4 łyżek naturalnego jogurtu
2 łyżeczki proszku do piecz.
1 cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

3 - 4 laski rabarbaru - oczyścić i pokroić, posypać mąką i cukrem
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki cukru

Oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu.

Wykonanie:

Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć bo białości. Stopniowo dodać po jednym jajku oraz około 4 łyżek naturalnego jogurtu. Utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (na 3 razy) dodać do masy. Bardzo dokładnie utrzeć. Wyłożyć na dużą blachę, na to równomiernie rozłożyć rabarbar.
Piec około 35 - 45 min w 180  stopniach C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz