Jem bo lubię!
wtorek, 11 czerwca 2019
KARKÓWKA WG ELI
Karkówka wg Eli
1 kg karkówki
do macerowania:
2 łyżki oleju
pieprz
sól
ziele angielskie (kilka - zmiażdżone)
troszkę majeranku
Te składniki wymieszać i wysmarować nimi karkówkę - wetrzeć je w mięso. Następnie mięso odłożyć na około 24 godz. Po tym czasie można karkówkę zamrozić - niech czeka na stosowny moment, albo...
Pociąć mięso w dość grube plastry - zbliżone do 2 cm, następnie lekko je stłuc. W misce (na tyle dużej, by zmieściło się w niej wszystkie mięso) wymieszać następujące składniki:
3 łyżki oleju
2 czubate łyżki pikantnego keczupu
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki przyprawy do karkówki na grill (klasycznej)
pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
sól ( pół łyżeczki? - z solą ostrożnie, albowiem wszystkie te przyprawy są już lekko słone)
Plastry mięsa dokładnie obsmarować otrzymaną mieszaniną i pozostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę. Po tym czasie smażyć na smalcu z niewielkim dodatkiem oleju. Temperatura patelni winna być umiarkowana. Smażymy po około 6 min z każdej strony i smażenie powtarzamy 4 razy. Łącznie smażenie powinno trwać mniej niż godzinę. Następnie podlewamy mięso niewielką ilością wrzątki i dusimy pod przykryciem 20 min. I gotowe!
Ci co lubią - w ostatniej fazie smażenia mogą dodać cebulę - przekrojoną na pół lub drobno pokrojoną. Razem z cebulą można dorzucić liść laurowy.
Uwaga:
Smażymy na smalcu, albowiem on nadaje potrawie właściwy smak. Na oleju tego nie osiągniemy.
Tak przygotowana karkówka prawdopodobnie nadaje się także na grilla.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz