środa, 9 maja 2018

KAPUSTKA WIOSENNA



Kapustka wiosenna

1 główka młodej kapusty
2 - 4 marchwie stare lub 2 pęczki młodej
3 cm pora
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
1 kostka rosołowa
1 łyżka masła
pęczek koperku
sól
pieprz mieloby
ziele angielskie
pół łyżeczki cukru
kilka łyżek maggi

Marchew drobno pokroić, zalać ciepłą (wrzącą) wodą tak, by nie była całkowicie przykryta, dodać kostkę rosołową, masło, ziele angielskie, a do gotującej się już dodać drobniutko pokrojony por i gotować razem do miękkości marchwi.
Poszatkowaną drobno kapustę ( w tym także głąby i ciemnozielone, umyte liście, z których odrzucamy nerwy) sparzyć w garnku wodą i natychmiast wodę odlać, a do kapusty dodać ugotowaną marchew i dalej gotować dosmaczając pozostałymi przyprawami. Pod koniec gotowania dodać obrane i starte na dużych otworach jabłka, a po wyłączeniu ognia i niewielkim przestudzeniu także koperek i maggi. Dokładnie wymieszać i ostatecznie dosmaczyć. Ilość cukru jest zależna od słodkości marchwi. Całość ma być pikantna.

EWENTUALNIE dodać około 200 ml śmietany. Ja dodaję kwaśną 12 % i słodką 30%, dokładnie rozmieszane i stopniowo zahartowane lekko przestudzoną kapustą. Nie gotuję. Ilość śmietany jest dowolna, jednak staram się, aby to nie była zupa, a kapusta na gęsto.

Taka kapusta najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, bez dodatku mięsa. Uwielbiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz