czwartek, 5 lipca 2018

KANAPKI MOZAIKOWE



KANAPKI MOZAIKOWE

składniki:

bagietka (gruba i długa bułka wrocławska)
10 dkg masła
10 dkg kiełbasy lub szynki
10 dkg dobrej pasztetowej
2-3 korniszony (lub ogórki kiszone lub marynowana papryka)
2 jajka na twardo
1 łyżka musztardy
sól i pieprz

sałata lub pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Skórę bułki otrzeć na tarce (nie koniecznie), oba końce bułki odciąć, a z pozostałej części środkowej (długości około 20 cm) usunąć miąższ pomagając sobie ostrym nożem i łyżką.
Ugotowane jaja - oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z musztardą i żółtkami. Dodać do tego miąższ z bułki. Roztartą jak najdokładniej masę połączyć z pasztetówką. Po utarciu dodać pozostałe składniki - pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić ciasno wydrążoną bułkę. Dość silnie upychać, dbając jednocześnie, by nie pękła "skorupka". Następnie zawinąć "roladkę" w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Kanapki przed podaniem kroi się na 0,5 cm plastry i układa na liściach sałaty. Z takiej bułki wychodzi około 36 kanapeczek, które w mig znikają. Dlatego zawsze robię od razu 2 porcje.


To jest stary przepis z pewnego kursu z Bydgoszczy...


Uwaga:
Ostatnio w okolicznych sklepach nie spotykam takich grubych bagietek, a długie i cienkie. Dlatego umyśliłam sobie zrobić kanapeczki z chleba tostowego na zasadzie rolady. To znaczy z 10 kromek chleba tostowego odkroić skórki. Powstałe kromeczki ułożyć obok siebie i rozwałkować wałkiem tak, by nieco na siebie zachodziły. Powinien powstać jednorodny płat.
Do farszu zamiast wydrążonej bułki dać odkrojone skórki chleba, bardzo drobno pokrojone. Na płat z kromek nałożyć farsz i ciasno zwinąć. Następnie zawinąć wszystko w folię spożywczą i do lodówki do stężenia.
Może warto całość przesmarować cieniuchno majonezem i lekko oprószyć oregano?
Mam zamiar spróbować...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz