ZUPA CZOSNKOWA – ZUPA KREM CZOSNKOWY
- Przepisy Joli
Składniki (na 4 porcje):3 główki czosnku
4 ziemniaki
100 g żółtego sera
1 l bulionu drobiowego
300 g śmietany 30%
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek, podsmażyć przez około 3-4 minuty. Następnie do garnka wlać ciepły bulion, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Zupę wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie z garnka wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować na krem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, cały czas mieszając. Zupę ze śmietaną zagotować i zdjąć z palnika. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Zer żółty zetrzeć na tarce.
Do miseczek nakładać porcję startego sera i zalewać gorącą zupą.
Zupę można podawać z pieczywem.
Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek, podsmażyć przez około 3-4 minuty. Następnie do garnka wlać ciepły bulion, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Zupę wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie z garnka wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować na krem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, cały czas mieszając. Zupę ze śmietaną zagotować i zdjąć z palnika. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Zer żółty zetrzeć na tarce.
Do miseczek nakładać porcję startego sera i zalewać gorącą zupą.
Zupę można podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz