poniedziałek, 6 listopada 2017

SOS MARINARA




SOS MARINARA - i co dalej?

Czy ktoś z Was słyszał o sosie marinara? Oba sosy są pomidorowe, ale jednocześnie dzięki dodanym składnikom zupełnie inne. Sos marinara coraz pewniej wchodzi do naszych kuchni. Jeśli więc nie próbowałeś jeszcze tego sosu, podaję przepis poniżej. Naprawdę warto.


Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 puszki pomidorów w puszce,
* 1 mały koncentrat pomidorowy,
* 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki,
* 1 duży ząbek czosnku, sprasowany,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 1 łyżeczka soli,
* ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
* 6 łyżek oliwy,
* 1 mała cebula, posiekana,
* ½ szklanki białego wina.


Sos z makaronem

1. Do robota kuchennego włóż pomidory, koncentrat, posiekaną pietruszkę, sprasowany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę.
3. Dodaj do cebuli zmiksowane pomidory. Wlej wino.
4. Duś na średnim ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
5. Podawaj na ciepło z makaronem.
_________________________________________

sos z papryką

Do sosu można dodać 1,5 szklanki utartego sera żółtego, 30 dag kurczaka w panierce - ale pokrojonego w drobną kostkę - pietruszka zielona, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka. Wszystko razem wymieszać i napełniać wydrążone połówki papryki. Podlać 1,5 szklanki bulionu, zapiekać pod przykryciem w piekarniku przez ok. 50-60 min w temp. 205 oC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz