wtorek, 25 kwietnia 2017

CIASTO FASOLOWE



CIASTO FASOLOWE - DAREK FILIPCZAK


• 250 g czerwonej fasoli z puszki

• 1 duży, dojrzały banan albo 2 mniejsze

• 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)

• 3 czubate łyżki kakao

• 1 czubata łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 duże łyżki miodu
• 1 łyżka oliwy/oleju
• kilka kropli aromatu waniliowego
• 100 g ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Fasolę odlewamy z zalewy, banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i mieszamy.
Foremkę (keksówkę o wymiarach 26 x 10) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 150 stopni.
Sprawdzajcie konsystencję patyczkiem. Ciasto będzie gotowe kiedy po wyciągnięciu nie będzie go oblepiało.
Możecie po wierzchu posypać kakao, polać czekoladą (to mniej dietetyczna opcja), albo lukrem. Hulaj dusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz