Zdjęcia - Damian Kowalski
CHLEB PIECZONY W GARNKU (przepis z internetu)
3/4 kg mąki ( 500 g do wypieku chleba 650 i 250 g wrocławskiej)
25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
Do dużej miski (u mnie wysoka, szklana z Ikea) wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól, olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką i…to by było na tyle! ;) Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (ok 8 godzin). Rano, piekarnik razem z garnkiem nagrzewamy do 220’C( (u mnie termoobieg).
Stolnice podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i dosłownie chwile wyrabiamy. U mnie jest to zazwyczaj kilkanaście ruchów, żeby ciasto było spójne. Ciasto przekładamy do miski, ale nie może być to ta sama, w której ciasto leżakowało w lodówce. Ta jest zimna, a teraz nasz chleb potrzebuje ciepła do wyrośnięcia. Miska powinna być w temperaturze pokojowej. Po przełożeniu ciasta do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło piekarnika) na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, z piekarnika wyciągami nagrzany garnek. Nie trzeba go niczym nacierać, smarować, oprószać. Przerzucamy ciasto, smarujemy rozmąconym jajkiem. Chleb pieczemy 35 minut w 200’C pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy garnek i pieczemy jeszcze 20 minut.
Długo sama przekonywałam się do tego sposobu pieczenia.
OdpowiedzUsuńOd kilku lat mam nie garnek, ale gliniane naczynie z pokrywą kupione na allegro za jedyne 20 zł. I od niedawna piekę w nim wreszcie chleb. Już innego nie piekę w ogóle. Jest super...jak z pieca.
Pozdrawiam ciepło i serdecznie.