Jem bo lubię!
wtorek, 24 stycznia 2017
SZYNKOWA Z SZYBKOWARA
Z bloga DobraKiełbasa.pl
Szynkowa z szynkowara
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżka peklosoli
1 łyżka soli
5 ząbków czosnku
pieprz
1,5 łyżeczki żelatyny
80 ml wody
Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie kroimy w kostkę o grubości 3 cm. Do mięsa dodajemy sól oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę) i wyrabiamy przez 10-15 minut. Następnie chowamy mięso do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy mięso, dodajemy pieprz i wyrabiamy dalej, aż będzie mieć kleistą konsystencję. Rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody i po przestudzeniu wlewamy do mięsa. Mięso umieszczamy w worku do szynkowara, który wstawiamy do garnka z wodą tak, by woda sięgała do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu wody parzymy na małym ogniu przez 2 godziny.
Studzimy całą noc, a następnego dnia – robimy kanapki z szynkową :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz