sobota, 9 maja 2015

KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA






Po 10 dniach od chwili pierwszego marynowania mam gotowy karczek dojrzewający. Zapewniam - smak i jakość z najwyższej półki.



KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA - Leszek Karmelita. 

Składniki : karkówka - około 2 kg, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki soli, 1 czubata łyżka soli peklowej, 1 główka czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka papryki ostrej, 1 mała łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego).
Mięso myjemy, wyciskamy z wody , osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze i wkładamy je w odpowiednim naczyniu na jedną dobę do lodówki . Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli zmieszanej z solą peklową i znowu wkładamy do lodówki ale tym razem na dwie doby, po których upływie opłukujemy mięso z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy dokładnie w przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na dzień lub dwa do lodówki a po tym czasie przekładamy mięso do pończochy, wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu i zostawiamy na 4 lub 5 dni, po upływie których mamy produkt gotowy do konsumpcji. Każdy następny upływający dzień podnosi wartości smakowe naszej karkówki.




Tekst, przepis i zdjęcia - Leszek Karmelita

1 komentarz:

  1. Nigdy nie odwarzylam się na takie eksperymenty , ale ogromnie mnie to ciekawi , czy chudsze mieso tez się nada ?

    OdpowiedzUsuń