piątek, 31 października 2014

FILET Z INDYKA W ROLI GŁÓWNEJ - DIETETYCZNIE!



Filety z indyka

0,5 kg plastrów z piersi indyka
ulubione przyprawy do niego
pół łyżeczki oliwy
woda - wrzątek

Wykonanie:

Filety troszkę rozbić - bardzo delikatnie. Obsypać ulubionymi przyprawami i odrobiną soli. W sprzedaży jest już specjalna przyprawa do indyka, ale jeszcze jej nie próbowałam. Tak przygotowane filety pozostawić na dobę w lodówce - w skrajnym wypadku - chociaż na 20 min.
Dobrą patelnie posmarować odrobiną oliwy - ma być jej jak najmniej - i mocno rozgrzać. Układać filety i pod przykrywką obsmażyć, przewracać co jakiś czas na drugą stronę.
Teraz każdy sam musi wyczuć ten moment, kiedy wkracza wrzątek. Podlewamy filety minimalną ilością, tak, że za każdym podlaniem dno patelni dalej nie jest zakryte wodą. I tak postępujemy, aż filety będą miękkie. W gruncie rzeczy są one bardziej gotowane niż duszone.

Nie mam zdjęcia... Ale kiedyś będę miała i wstawię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz