Jem bo lubię!
czwartek, 20 listopada 2014
PIERNIK BEZ JAJ
PIERNIK BEZ JAJ
składniki :
1.5 - 2 szklanki cukru
0.5 kg margaryny
2 szklanki mleka
---------- powyższe zagrzać do rozpuszczenie cukru i margaryny, wystudzić
4 szklanki mąki
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
---------- powyższe suche składniki wymieszać ze ze sobą
Ewentualnie:
orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe
(pół szklanki orzechów posiekać, dodać do nich 3 łyżki rodzynek, dodać do tego 2 łyżki suchych składników ciasta, wymieszać)
pół słoika dżemu śliwkowego do przełożenia
Polewa czekoladowa:
4 kopiaste łyżki cukru,
3 łyżki mleka
1/4 kostki margaryny
1 kopiasta łyżka kakao
------------------ zagotować, polać wystudzone ciasto, wcześniej przełożone dżemem
Wykonanie:
Do suchych składników dodać mokre, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać bakalie obsypane mąką + reszta, jeszcze raz dobrze wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temp. 150-160 o C - około 70 min. - do tzw. "suchego patyczka".
Po całkowitym wystygnięciu ciasta (najlepiej na drugi dzień) przekroić ciasto na dwa placki. Posmarować dżemem (powidłami) śliwkowym lub innym, np. truskawkowym. Przykryć drugim plackiem.
Zrobić polewę czekoladową - gorącą polać ciasto. Ozdobić dużymi kawałkami orzechów i białymi wiórkami kokosowymi.
To jest porcja na normalną dużą blachę. Małej (z połowy porcji) nie opłaci się robić - tak smaczny jest ten piernik bez jaj. Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz