środa, 26 lutego 2014

KAPUSTA WŁOSKA Z KARKÓWKĄ, KASZANKĄ I KIEŁBASKAMI



KAPUSTA WŁOSKA Z KARKÓWKĄ, KASZANKĄ I KIEŁBASKAMI

Uwaga - potrawa jest smaczniejsza na drugi dzień po przyrządzeniu. 


  Jest to niemiecka potrawa regionalna - gdzieś z północy Niemiec. W oryginalnym przepisie jest 1,5 kg jarmużu. Podobno w Polsce można dostać nawet mrożony. Nie miałam tego szczęścia. Ale kiedyś jadłam w oryginalnej wersji - jeszcze bardziej tłustą, bo z dodatkiem wędzonego boczku - bardzo grube plastry, smażone jeszcze przed karkówką....

składniki:
========
1 kapusta włoska - ok. 1,5 kg
ok. 0,70 kg karkówki
4 kiełbaski typu śląska
4 kiełbaski np. parzone białe lub cienkie frankfurterki
4 kaszanki (a nawet 6)
2 cebule
0,10 kg smalcu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka Maggi
1 kostka Mięsna (ciemna)
przyprawa do żeberek (albo do gulaszu)



Polecam do tego piwo, albowiem potrawa naprawdę jest tłusta!

Wykonanie:
===========
Lekko rozbite kotlety z karkówki posypać delikatnie solą i obficie przyprawą, odstawić na noc lub chociaż na 2 godz do maceracji, po czym usmażyć na rumiano na smalcu, dodając pod koniec cebulę, pokrojoną w grubą kostkę -  zeszklić ją. Następnie całość podlać niewielką ilością wrzącej wody.




W międzyczasie poszatkować grubo kapustę włoską.  Być może trzeba ją sparzyć wrzątkiem. Ja tego nie zrobiłam, bo chciałam zachować lekką goryczkę potrawy.
Mięso i kapustę połączyłam w dużym garnku (siedmio-litrowym)  i podlałam niewielką ilością wrzątku.




Przez pierwsze 10 min gotowania garnek był bez pokrywki - następnie dodałam sól, cukier, kostkę Mięsną i dusiłam pod uchyloną pokrywką przez 30 min. Chodzi o to, by kapusta była już miękka, a jeszcze nie rozgotowana. W tym momencie trzeba dodać dwie łyżeczki musztardy i solidnie całość przemieszać. Dodać dwie kaszanki i dusić następne 10 min. Wyjąć kaszanki, usunąć osłonki, resztę wrzucić ponownie do garnka, dodać Maggi i dokładnie wymieszać. Dołożyć bez krojenia pozostałe kaszanki i kiełbaski. Dusić na małym ogniu około 30 min. I gotowe!



 Nie sposób zjeść jednocześnie po kawałku wszystkiego, dlatego dzieliłam na nas troje każdy kawałek. 


Na tym talerzu widać także kawałki karkówki.



Kapusta przykryła mięsne dodatki... 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis ,nigdy sie z taką potrawą nie zetknęłam ,połączenie kaszanki z kapusta musze koniecznie wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  2. 3nereida
    - Uprzedzano mnie, że potrawa na drugi dzień jest smaczniejsza - i tak jest w istocie. Całkowicie znikła goryczka kapusty. Smaki i zapachy połączyły się w przyjemny bukiet.Wiem, że ta potrawa będzie stosunkowo często gościć na moim stole, szczególnie wtedy, gdy goście i dużo innego szykowania, a to można - a nawet trzeba! -dzień wcześniej.
    Może nie wygląda specjalnie atrakcyjnie - ale idealnie pasuje do mego podniebienia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń