LENIWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI - krok po kroku
SKŁADNIKI
0,25 - 0,30 kg twarogu
ok.0,5 - 0,7 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
DO POLANIA
2 łyżki bułki tartej + 10 dag masła
albo śmietana --- cukier (puder) do posypania
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę lub dokładnie podusić (ja robię to tłuczkiem do ziemniaków). Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. UWAGA - CIASTO Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW NIE MOŻE DŁUGO LEŻEĆ, BO ROBI SIĘ CORAZ RZADSZE - a nas korci, by dosypać więcej mąki pszennej. Czasem trzeba dosypać, ale im więcej mąki - tym twardsze ciasto - delikatne mięciutkie leniwe odpływają nam w "siną dal".
W tym momencie nastawiam już 3/4 pięciolitrowego garnka z wodą. Gdy woda będzie mocno ciepła wsypuję 1,5 łyżki soli.
Robię moje pierogi tak jak kopytka i "ustawiam" ja na dużej szklanej "desce" (co widać na załączonej fotografii) wkładam do garnka natychmiast gdy woda zacznie wrzeć. i pod przykryciem zagotowuję. Mieszam drewnianą łyżką już podczas wkładania pierogów i oczekując na zagotowanie.
Rozgrzewam suchą niewielką patelnię i wsypuję na nią bułkę tartą. Bardzo szybko zacznie się rumienić. Mieszam i dodaję masło. Zmniejszam ogień, na wolnym ogniu oczekując rozpuszczenia się masła.
Już wypłynęły....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz