wtorek, 8 czerwca 2010

Sałatka warstwowa autorstwa pani Anety Hynowskiej z miejscowości Skopanie


... i pochodzi z gazetki Przyślij Przepis! (maj, 2009).

Składniki i wykonanie jednocześnie :

- pół kapusty pekińskiej - drobno posatkować,dodatkowo takze przekroić poprzecznie, by nie było zbyt długich pasm (źle się nabierają długie)
- 4 małe albo 2 duze pomidory -w paseczki
- 0,3 kg szynki - w paseczki
- 1 puszka kukurydzy
- kilka korniszonów (4-5) - w paseczki
- 5 jaj - na twardo - w ćwiartki - w tej misce były dwa "okrązenia" z ćwiartek jaj
- długi węzowy ogórek (lub 2 mniejsze)- obrane i pokroione w półplasterki lub drobniej
- 0,2 kg zółtego sera - zetrzeć na duzych oczkach tarki

W takiej właśnie kolejności wszystko układamy w misie, najlepiej przezroczystej salaterce ( tzn.zaczynając od kapusty na dno).

Sos:
1 mały naturalny jogurt
1 mały słoiczek majonezu dekoracyjnego
duzy pęczek koperku (zimą - to z 5 pęczkółw, bo takie malutkie)- pokroić
sól i pieprz
2 ząbki czosnku - wg uznania - ja czosnek gorąco polecam - drobniutko pokrojony .Kto musi - niech zmiazdzy.Jednak pokrojony jest zdecydowanie smaczniejszy.

Połączyć ze sobą składniki sosu i odstawić do lodówki.Sałatkę polać na 15 min przed podaniem.

Na mprzyjęcie urodzinowe mojego trzynastolatka sałatkę robiła siostra mojego męza, zwana przeze mnie "mojaK." I stał się cud - trzynastolatek plujący na wszystkie warzywa wcinał sałatkę az się uszy trzęsły!
Bardzo chciałam podać dokładnie autora sałatki i numer gazetki. Mój mąz świadkiem - przepis znalazłam w ostatniej! W ten sposób przypomniałam sobie , co tam planowałam nowego wprowadzić na nasz stół.
Posted by Picasa

3 komentarze:

  1. Ślinianki mi się pobudziły , wygląda super i chyba smakuje tez dobrze , przetestuje ten przepis i wczesniejszy z pieczarek i boczku .Nawet niewiedzialam ze taka gazeta istnieje .
    Jestes druga , po moim mezu osoba, która uznaje czosnek posiekany za lepszy od zmiazdzonego . Ja roznicy nie widze poza wygoda , ale moj chop deseczka, nozyk i kosteczki drobniutkie serwuje :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis. Przy najbliższej okazji, gdy będzie nas więcej, wypróbuję ten przepis. Zajrzę zaraz do przepisu na sałatkę pieczarkowo-boczkową. Bardzo lubię pieczarki. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robie z ciut innych skaldnikow. Tak, pyszne sa te salatki.

    OdpowiedzUsuń