wtorek, 8 czerwca 2010

Kiełbaski z pieczarkami i boczkiem.


SKŁADNIKI
- 0,7 kg kiełbasek białych parzonych cienkich ( w Agrofirmie pod nazwą piknikowe)
-0,3 kg chudego boczku
- 1 duza cebula
- 1 kg pieczarek
- sól, dość duzo pieprzu, olej do smazenia

Pieczarki pokroić na plastry ( ok.4 plastry z kazdej pieczarki) i usmazyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.Posolić. Mocno popieprzyć.
Na drugiej patelni mocno i z kazdej strony wysmazyć boczek pokrojony na 4 mm plastry. Ma być zrumieniony na złoto-brązowo.Dodać do pieczarek.Teraz kiełbaski pokrojone na ok.4 cm kawałki. Zrumienić. Przełozyć do pieczarek i boczku. Na reszcie tłuszczu zeszklic cebulę. Wszystko połączyć, wymieszać, dusić na malenkim ogniu przez 30 min.Podlewać odrobiną wody.
Smakoszom radzę podlewanie piwem.Mogą to jeść takze dzieci.Alkohol wyparuje, a zostanie posmak piwa...
Duszenie moze odbywać się zwyczajnie w rondlu,ale tez w naczyniu zaroodpornym w piekarniku.
Na trzynastce W. to okazało się przysmakiem dzieciaków. I sałatka K., której to przepis w "następnym wydaniu".
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz