wtorek, 1 czerwca 2010

Biodrówka w sosie...


Można by powiedzieć, że gulasz z biodrówki. Na zdjęciu z kaszą gryczaną i sałatą w straszliwej ilości śmietany ( ale tak właśnie lubi mój mąż).
******************************************

Przepis jest tak banalnie prosty, że aż wstyd pisać...

2 duże kawałki biodrówki z kością - powinny ważyć ok. 0,70kg. koniecznie ma być kość!
1 duża cebula
1 średnia marchew
1 łyżka oleju
plasterek smalcu (ok.2 łyżek)
sól, pieprz, majeranek,
1 łyżeczka (płaska) przyprawy do gulaszu ( np.PRYMAT)

Umyte i osuszone mięso z kością nacieramy solą, majerankiem i posypujemy pieprzem.Możemy je tak zostawić (przykryte) w lodówce do drugiego dnia, ale przynajmniej na 20 min. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smalec, kładziemy na to biodrówkę i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Patelnię mamy tak na wpół przykrytą. Możemy - ale nie musimy - odkroić kilka większych kawałków mięsa by też je zrumienić z każdej strony. Tak jakoś się utarło, że zawsze to robię, gdy mięso jest już mocno rumiane. Dorumieniam te nowe kawałki i wsypuję na patelnię grubawo pokrojoną cebulę (w kostkę) oraz marchew (w plastry).Jeszcze chwilę smażę, aż cebula się zeszkli.Całość podlewam gorącą wodą, nie za dużo, mięso nigdy nie jest ko końca przykryte. Pyrka mi to wszystko ok.2 godz. Teraz wyjmuję mięso z kością, obieram kości zazwyczaj parząc się przy tym. Mięsa zbytnio nie rozdrabniam, bo to jest biodrówka, a nie jakiś pospolity gulasz! Właśnie - teraz jest pora na przyprawę do gulaszu..

I jeszcze sos:
200 ml śmietany 18% (podobno można chudy jogurt...)
2 łyżeczki (jak cukru) mąki
ok. 100 ml wody
maggi do smaku
mąkę rozmieszać z wodą tak, by nie było cienia grudek - najlepiej dolewając wodę po troszku.Teraz dodać śmietanę i maggi,  energicznie wymieszać i połączyć ze smakowitościami na patelni. Ewentualnie dosolić,dopieprzyć. Zagotować - 2 min. I - smacznego!
Posted by Picasa

1 komentarz:

  1. Thanks for sharing youг thοughts on Nаtivе Τitle.
    Regaгԁs
    Also see my website > www.openfiesta.com

    OdpowiedzUsuń