piątek, 21 maja 2010

Ziemniaki. Rabarbar.


Najpierw będzie o ziemniakach.
"Posadził dziadek"... Nie.Nie! Przyniósł ze sklepu mąż (a nie dziadek) ziemniaki. Obrałam. Ugotowałam - z zegarkiem w ręku. Wyszła paćka. I nawet niezbyt gęsta. Na drugi dzień znów ugotowałam - srodze pilnując. Paćka mająca wszystkie paćki pod sobą! Następnie było kilka zup z dużą ilością ziemniaków. Wreszcie dziś placki ziemniaczane. Zdjęcia placków nie mam. Każdy wie, jak placki wyglądają.Rzecz w tym, ze mój mąż przepuścił je przez drobne sitko w elektrycznej maszynce do jarzyn. A tam drobne sitko wcale nie oznacza miazgi jaką się otrzymuje trąc ziemniaki na zwyczajnej ręcznej tarce.
- Coś mało soku - zmartwił się mąż. - A w zasadzie wcale nie ma.
Odłożyłam robótkę na drutach i poszłam obejrzeć przetarte ziemniaki. Trochę się nawet zmartwiłam. Nie z powodu grubości - a były grube pasma ziemniaków, żadnej miazgi! - ale ze względu na ilość.Faktycznie po dodaniu 5.jaj,mąki , mleka, przypraw (koniecznie tej specjalnej do ziemniaków), soli - miałam prawie 3 litry ciasta do wysmażenia!!!! Zajęło mi to 2 godziny!
Nigdy w życiu - a już trochę żyje - nie miałam tak paskudnych ziemniaków!!!


O RABARBARZE


DŻEM RABARBAROWY Z FIGAMI I COINTREAU (podaję za książką "Przetwory domowe" wydaną przez "Świat Książki" w 1995 roku)

750 g rabarbaru(czerwonego)
125 g suszonych fig
1/8 l wody
4 łyżki likieru Cointreau
1 kg cukru zelującego

Figi drobno posiekać,zalać wodą i odstawić by zmiękły. Rabarbar opłukać (nie obierać), pokroić w kawałki,zasypać cukrem żelującym i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu 4 min wraz z figami. Na końcu dodać likier. Przełożyć do słoików i uszczelnić pokrywkami twist-off.



SOK RABARBAROWY I (za tą samą książką)


2 kg rabarbaru - 1/2 l wody
na 1 l soku 500-700 g miałkiego cukru

Umyty i nieobrany rabarbar pokroić w kawałki zalać wodą i zagotować. Przelać masę przez gazę, sok odmierzyć, dodać cukier i ponownie zagotować. Gotować 5 min, cały czas mieszając. Rozlać do butelek (słoiczków) i zamknąć.


SOK RABARBAROWY II

Ok.3 kg umytego i pokrojonego rabarbaru - zamrozić i czekać na maliny.
Wystarczy 1 szklanka malin i około 1 kg cukru . I naczynie do robienia soków.
Rabarbar ok.pół godz. rozmrozić, dodać maliny i cukier. I zrobić sok. Do słoiczka i "pod kocyk".
Już kiedyś pisałam, że wartości zbyt wielkich to rabarbar nie ma. Za to smakowe - REWELACJA !!!
Posted by Picasa

1 komentarz:

  1. o rany , nigdy bym nie pomyślała , ze ktoś ma podobny gust do mojego . Mówię o blacie kuchennym mam taki sam i nigdzie indziej takiego nie widziałam , po za tym świetne wykończenie płytek ściennych.
    Dziękuję za inspiracje kuchenne
    lubię dobre jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń