Makowiec - Wielkanoc 2024
1 kg mąki
8 jaj - 2 jaja rozdzielić, białka zostawić do maku
szklanka cukru
1 łyżeczka soli
70 g drożdży
ok. 400 ml mleka
3/4 kostki masła /roztopić i przesudzić/
zapach rumowy /w ostateczności arakowy/
MASA MAKOWA
400 g mielonego maku
5 łyżek miodu - czubatych
1 budyń śmietankowy
600 g masła
łyżeczka aromatu migdałowego
cały aromat rumowy
duża szklanka różnych bakalii
około 400 ml mleka
Mleko do maku zagotować, wsypać mak i gotować 2-3 min ciągle mieszając. Lekko przestudzić, dodać miód i masło, wymieszać.
Jeśli za mało słodki - dodać więcej miodu.
Dodać bakalie.
Aromaty, budyń śmietankowy i pianę z ubitych na sztywno białek dodać tuż przed wykładaniem masy makowej na ciasto. Pianę ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Całość dzielimy na 6 równych części - najlepiej do jednakowych miseczek.
Ciasto drożdżowe:
Mąkę wsypać do miski, w mące zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i około 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać ten środeczek i zostawić niech drożdże "ruszą".
6 jaj plus 2 żółtka utrzeć robotem z cukrem i solą, następnie cienkim strumieniem dodać do tego wrzące mleko.
Gdy drożdże ładnie się spienią dodać do mąki jajeczno-mleczny roztwór. Początkowo mieszać drewnianą lub plastikową łyżką, a następnie ręką zagnieść ciasto. Po kilku minutach zagniatania dodać lekko ciepłe masło i całą fiolkę rumowego zapachu. Wyrabiać aż mąka wchłonie całe masło, ciasto stanie się lśniące, mięciutkie. Obsypać je wtedy mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto odpowietrzamy uderzając w środek zwiniętą ręką, a następnie wyjmujemy je na stolnicę lekko posypaną mąka. Ponownie wyrabiamy brzegi ciasta wciskając do środka z góry - trzeba utrzymać kształt kuli. Po chwili ciasto dzielimy na 6 części, z których fomujemy okrągła bułeczki i przykrywamy je ściereczką, aby nie wysychały. Następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt - jak najcieniej i nakładamy na nią porcję maku, zwijamy w roladę i zawijamy luźno w papier do pieczenia. Gotowe roladki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 - 170 stopni C.
Makowce pieczemy około 30 min, a po wyjęciu z piekarnika rozwijamy z papieru i studzimy na kratce. Dobrze wypieczony makowiec popukany od dołu wydaje specyficzny głuchy dźwięk.
Jem bo lubię!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz