piątek, 5 listopada 2021

ROGALIKI DROŻDŻOWE - bez jaj

 





Rogaliki drożdżowe - bez jaj

Składniki:

1 kg mąki
2 kopiaste łyżki musu z dyni
80 g drożdży
8 łyżek cukru
8 łyżek oleju (albo odpowiednio masła)
około 300 ml ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
zapach - najlepiej cytrynowy, jeśli dodajemy dynię
Jeśli nie mamy musu z dyni - być może trzeba będzie zwiększyć mleko do 400 ml.
Dodatkowo potrzeba trochę mąki do podsypywania, 1 jajko do smarowania przed włożeniem do piekarnika (albo trochę mleka).
Robimy zaczyn - rozdrobnione drożdże, łyżka cukru, łyżka mąki, około 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i czekać, aż podwoi swoją objętość. Można też we wsypanej do miski mące zrobić dołek i tam zrobić zaczyn.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać przez kilka - kilkanaście min, aż ciasto zacznie się ładnie "ciągnąć" i odstawać od ręki. Do tego momentu starać się nie podsypywać ciasta dodatkową mąką. Uformować z ciasta kulę, teraz lekko obsypać mąką, przykryć folią lub ściereczką i czekać godzinę, aż ciasto wyrośnie.
Następnie potraktować ciasto pięścią dla odgazowania i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Lekko wyrobić. Ważna jest technika wyrabiania - brzegi ciasta kolejno wciskamy w głąb kuli na jej środku, cały czas starając się utrzymać kulistość.
Podzielić kulę na cztery części, każdą część uformować w kulę, a następnie kolejno rozwałkować nadając plackowi kształt koła. Placek ma być dość cienki. Im cieńszy - tym lepiej. Teraz podzielić go na 12 trójkątów, na szerszy koniec położyć dżem albo rozrobiony na słodko twarożek i zawijać rogaliki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W tym czasie rogaliki niech rosną. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem lub mlekiem. Zanim upiecze się pierwsza partia - przygotować następną. Będzie tego 3 - 4 blachy piekarnikowe. Pamiętajmy o papierze do pieczenia. Ja upiekałam wszystkie na jednym arkuszu, bez zmiany papieru.
Piec około 25 min. Wyjmować na kratkę i dać czas na wystygnięcie.
UWAGA !!!!!
Prawdopodobnie przez to zwijanie rogaliki są bardziej smaczne niż zwykłe krążki z dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz