Składniki na biszkopt z olejem:
biszkopt:
- 6 jaj
- 25 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
______________________
Zamiast mąki ziemniaczanej dwa cytrynowe kisiele.
Można zmniejszyć ilość oleju do pół szklanki.
Masa do ciasta cytrynówka:- 1,5 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 3 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej
__________________
Zamiast mąki ziemniaczanej tu tez dwa cytrynowe kisiele.
1/2 litra wody
Wykonanie:
biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ocet i oliwę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C - nasz biszkopt piekł się 25 min.
masa:
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystko należy zagotować. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki wody i dodać 3 łyżeczki kopiate mąki ziemniaczanej (można dać więcej gdyby masa była za rzadka) - to wlewamy do gotującej się masy, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Przed wyłożeniem masy na biszkopt należy masę przestudzić.
________________________
Całość przykryłam bitą śmietaną 36% + 2 łyżki cukru pudru + kopiasta łyżeczka żelatyny lub 2 żelfixy. Żelatyny nie moczyłam, tylko wymieszałam z cukrem pudrem.
Przepis z https://www.urwiswakcji.pl/2021/04/ciasto-cytrynowka.html?fbclid=IwAR3swDB5M_AeqZHD2C9U6uGpqAzsIvaxi9ezISU_85rQS7N8D6O0TN7ilIM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz