piątek, 12 listopada 2021

CIASTO CYTRYNÓWKA (na biszkopcie z olejem)

 




Składniki na biszkopt z olejem:


biszkopt:
  • 6 jaj
  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    ______________________

    Zamiast mąki ziemniaczanej dwa cytrynowe kisiele.
    Można zmniejszyć ilość oleju do pół szklanki.


    Masa do ciasta cytrynówka:
    • 1,5 szklanka wody
    • 1 szklanka cukru
    • skórka i sok z jednej cytryny
    • 2 łyżki masła
    • 2 jaja
    • 3 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej
      __________________

      Zamiast mąki ziemniaczanej tu tez dwa cytrynowe kisiele.
      1/2 litra wody
    Wymiary formy: 39 cm x 23 cm

    Wykonanie:
    biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ocet i oliwę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C - nasz biszkopt piekł się 25 min.

    masa:
    Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystko należy zagotować. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki wody i dodać 3 łyżeczki kopiate mąki ziemniaczanej (można dać więcej gdyby masa była za rzadka) - to wlewamy do gotującej się masy, mieszamy i ponownie zagotowujemy.

    Przed wyłożeniem masy na biszkopt należy masę przestudzić.
    ________________________

    Całość przykryłam bitą śmietaną 36% + 2 łyżki cukru pudru + kopiasta łyżeczka żelatyny lub 2 żelfixy. Żelatyny nie moczyłam, tylko wymieszałam z cukrem pudrem.

    Przepis z https://www.urwiswakcji.pl/2021/04/ciasto-cytrynowka.html?fbclid=IwAR3swDB5M_AeqZHD2C9U6uGpqAzsIvaxi9ezISU_85rQS7N8D6O0TN7ilIM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz