piątek, 1 listopada 2019

ROLADA BEZOWA


ROLADA BEZOWA
Składniki:
5 białek jaj (150 ml)
180 g cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
250 ml śmietanki 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
200 g drobnych sezonowych owoców (malin, jeżyn, borówek)
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj cukier puder, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy. Na koniec dodaj ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników.
Przełóż masę na blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie po całej blaszce. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
W międzyczasie przygotuj krem do rolady. Śmietankę 36% ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz