Składniki na około 14 kartaczy
Ciasto: około 70 dag ugotowanych zmiażdżonych chłodnych ziemniaków (2/3 objętości ciasta)
około 1,5 kg startych świeżych surowych ziemniaków (1/3 objętości po wyciśnięciu soku)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
30-40 dag. mięsa gotowanego lub mielone podsmażone lub szpinak podsmażony
1 cebula
20 dag wędzonki
1 ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
sól, przyprawy wg. uznania
do gotowania: sporo wody plus sól, łyżka oleju
dodatkowo: sito, garnek, gaza do wyciśnięcia tartych ziemniaków
W misce do zmiażdżonych ziemniaków (2/3 objętości) dodaję wyciśnięte starte ziemniaki - 1/3 objętości ziemniaków (wcześniej wymieszałam starte ziemniaki z niewielką ilością soku z cytryny, dzięki temu masa tak szybko nie ciemnieje).
Niżej znajdziesz link do kartaczy. Zdjęcia pochodzą z tego adresu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz