niedziela, 18 grudnia 2016

SERNIK GOTOWANY





 To jest przepyszny smakołyk! Niestety - nie mam zdjęcia.
Nie wymaga pieczenia. Natomiast potrzebny jest duży, ponad 5-cio litrowy garnek. 
Warto mieć dużą płachtę gazy. Najtrudniejsze jest dobre odsączenie twarożku. 
Wbrew pierwszemu wrażeniu - to jest mała porcja. Za to luksusowa!
To jest bardzo stary przepis. Teraz w internecie widzę też, że zamiast słodkiej śmietany zalecana jest kwaśna. Nie próbowałam....

SERNIK GOTOWANY

składniki:

3,5 l mleka 3,5%
1 l słodkiej śmietany 18%
1 szklanka cukru
10 jaj
25 dag masła
zapach (np. migdałowy)

ewentualnie bakalie

wykonanie:

Do gotującego się mleka dodać roztrzepane jaja ze śmietaną. Gotować 7 min na małym ogniu ciągle mieszając.
Odcedzić na sicie i wystudzić. (Odcedzam zazwyczaj przez całą noc.)
Cukier, masło i olejek zapachowy - dokładnie utrzeć mikserem. Stopniowo dodać twarożek. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.W tym momencie można dodać bakalie.- delikatnie wmieszać go w serową masę.

Można folią spożywczą wyłożyć salaterkę i tam wyłożyć naszą masę serową, aby nadać jej pożądany kształt. Pozostawić na minimum 4 godz. do stężenia. Po tym czasie wyjąć na talerz i udekorować.

Ja zazwyczaj pokrywam całość kremem ajerkoniakowym  (z proszku - dr Otakera), nie żałując wysoko procentowego masła.

Można też sernik rozsmarować na cienkim biszkopcie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz