piątek, 25 kwietnia 2025

CIASTO BANANOWE

Ciasto bananowe - pełna keksówka dobroci. Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wymieszać dokładnie. Składniki mokre: 3 bardzo dojrzałe banany O,5 szklanki oleju 3 jajka 0,5 szklanki cukru Dużą szczypta soli
Kilka kropli olejku rumowego. Zmiksować dokładnie, banany w razie potrzeby wcześniej rozdusić widelcem. Dodać składniki suche. Wymieszane dokładnie ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez godzinę (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą - polewą to już po całkowitym wystudzeniu. A w zasadzie to trzeba zacząć od nagrzania piekarnika, bo ciasto robi się bardzo szybko - robocikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz