MUFFINKI CZEKOLADOWE ( porcja na około 24 szt.)
suche składniki:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki PDP
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
mokre składniki:
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
100 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka
dowolny zapach (olejek)
___________________________|
100 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
Lukier
szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
Wykonanie:
Wymieszać ze sobą suche składniki.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki, dodać cukier i utrzeć mikserem.
Do tego dodać suche składniki i dokładnie wymieszać mikserem.
Dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, to znaczy ma z oporami spływać z łyżki.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec około 25 min.
Po wyjęciu, jeszcze bardzo ciepłe, skropić lukrem.
Można ozdobić rodzynkami, orzechami, smażoną skórką pomarańczową itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz