http://blogzapetytem.pl/2018/10/20/ksiezniczka-ciasto-bez-pieczenia/?fbclid=IwAR1RBgtxTrn_5x11dKoZMB53X3HHJWp_mgnqJkbo--aXRQMOKUAeoF-WzYQ
Składniki:
ok. 60 sztuk herbatników
1 słoiczek dżemu malinowego
50g wiórków kokosowych
opcjonalnie: pralinki Raffaello – do dekoracji
Składniki na krem:
4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru)
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka masła (200g)
*** W pierwszej kolejności przygotowujemy krem: z mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć kipieć zanim dodamy masę budyniową!), cały czas mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy ***
*** Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na cztery części ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami ***
*** Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników, na których równomiernie rozsmarowujemy dżem malinowy.
*** Na dżem wykładamy drugą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników ***
*** Na wierzchu rozsmarowujemy trzecią część kremu i wszystko ponownie zakrywamy herbatnikami ***
*** Następnie wykładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy wiórkami kokosowymi ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kawałki ciasta możemy udekorować pralinkami Raffaello ***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz