wtorek, 2 października 2018

Zupa z dyni na ostro





Składniki na zupę krem z dyni na ostro:

1,30 dyni (jedna szt.)
4 średnie cebule
20-30 deka surowego chudego boczku
1/2 papryczki pepperoni (chili)
1 litr wywaru warzywnego
troszkę oleju do smażenia
150 ml kwaśnej śmietany 36 % (Niemcy taką mają, my - nie, ale trzeba jakoś sobie radzić - śmietana koniecznie musi być gęsta)
sól i pieprz mielony

Wykonanie:


Ugotować warzywny bulion.
Pokroić boczek w równą niewielką kostkę. Podobnie cebulę. W głębokim rondlu rozgrzać kapkę oleju i wrzucić boczek, lekko zrumienić, dodać cebulę, usmażyć.
W międzyczasie umytą, wręcz wyszorowaną, dynię pokroić w grubą kostkę, dodać do smażeniny i kilka minut dusić pod przykryciem. Dyni się nie obiera! Następnie zalać osolonym bulionem i gotować do miękkości dyni (około 30 min, starsze dynie są twardsze). Na 10 min przed końcem gotowania dodać pół ostrej papryczki.Całość zmiksować, dosmaczyć (sól i pieprz), dodać śmietanę i jeszcze raz dosmaczyć.
Zupa ma być bardzo gęsta.

Inna wersja:

Wycisnąć sok z pomarańczy (do zupy) dodać imbir i podbić mleczkiem kokosowym.
Podawać z grzankami czosnkowymi (ma być gęsta zupa krem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz