Jem bo lubię!
niedziela, 13 grudnia 2015
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Do około 2 - 3 litrowej miski wkładamy kolejno wymienione składniki - ważna jest kolejność!!
10 dag pokruszonych świeżych drożdży
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 rozkłócone jaja
1 cukier waniliowy lub inny ulubiony zapach
0,5 szklanki mleka
4 szklanki mąki pszennej - nie krupczatki!!
1 szklanka oleju roślinnego
NIE MIESZAĆ!
Wstawić przykryte na całą noc do lodówki (10-12 godz).
Rano całość wymieszać łyżką drewnianą i przełożyć na dużą blachę (na papier do pieczenia), albo do dwóch keksówek. Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Można również wyłożyć na blachę tylko część ciasta, posmarować je obficie dżemem i przykryć pozostałym ciastem. Smarowanie mlekiem i posypanie kruszonką nadal jest wskazane.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić go na 180 o C i piec do suchego patyczka, czyli około 1 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jestem antytalentem kuchennym -szkoda ale spróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo łatwe. Piekłam na razie tylko raz, ale podobno zawsze się udaje. Następne będę piekła z makiem, to znaczy z masą makową z puszki. Ułożę ją w skośną kratkę na wierzchu ciasta już po posmarowaniu mlekiem.
Usuń