Jem bo lubię!

niedziela, 13 grudnia 2015

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA.




Ciasto drożdżowe bez wyrabiania


Do około 2 - 3 litrowej miski wkładamy kolejno wymienione składniki - ważna jest kolejność!!

10 dag pokruszonych świeżych drożdży
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 rozkłócone jaja
1 cukier waniliowy lub inny ulubiony zapach
0,5 szklanki mleka
4 szklanki mąki pszennej - nie krupczatki!!
1 szklanka oleju roślinnego

NIE MIESZAĆ!

Wstawić przykryte na całą noc do lodówki (10-12 godz).
Rano całość wymieszać łyżką drewnianą i przełożyć na dużą blachę (na papier do pieczenia), albo do dwóch keksówek. Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Można również wyłożyć na blachę tylko część ciasta, posmarować je obficie dżemem i przykryć pozostałym ciastem. Smarowanie mlekiem i posypanie kruszonką nadal jest wskazane.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić go na 180 o C i piec do suchego patyczka, czyli około 1 godziny.

2 komentarze:

  1. jestem antytalentem kuchennym -szkoda ale spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest bardzo łatwe. Piekłam na razie tylko raz, ale podobno zawsze się udaje. Następne będę piekła z makiem, to znaczy z masą makową z puszki. Ułożę ją w skośną kratkę na wierzchu ciasta już po posmarowaniu mlekiem.

      Usuń