Placek na kruszonce jest po środku zdjęcia. |
Na drugi dzień ciasto jest smaczniejsze. |
PLACEK ZE ŚLIWKAMI
(Ali) - jak na kruszonce
Składniki:
3 szklanki mąki (wskazana krupczatka)
5 jaj - rozdzielonych
1 szklanka cukru + 2 łyżki
0,25 kg tłuszczu ( najlepiej, gdy była to mieszanka masła, smalcu, margaryny i gęstej śmietany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (PDP)
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
śliwki ( zamiennie jabłka, rabarbar, także owoce z kompotu)
szczypta soli do białek
Wykonanie:
Z mąki zmieszanej z PDP, szklanki cukru, cukru waniliowego, tłuszczu i żółtek zagnieść ciasto jak kruszonkę. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto wyłożyć na dużą blachę zachowując 1/4 na później ( około pojemności 1 szklanki). Na cieście ułożyć gęsto owoce. Ze schłodzonych białek i soli ubić sztywną pianę, dodać do piany 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać cynamon, przemieszać delikatnie i wyłożyć na ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałe surowe ciasto.
Piec w piekarniku w temp. ok. 200 oC, nie dłużej niż 45 min.
Pieczone dłużej staje się zbyt twarde (tak mnie ostrzegła Ala).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz