niedziela, 22 września 2013

PLACEK ZE ŚLIWKAMI (Ali) - na kruszonce

Placek na kruszonce jest po środku zdjęcia.
Na drugi dzień ciasto jest smaczniejsze.

PLACEK ZE ŚLIWKAMI
(Ali) - jak na kruszonce

Składniki:

3 szklanki mąki (wskazana krupczatka)
5 jaj - rozdzielonych
1 szklanka cukru + 2 łyżki
0,25 kg tłuszczu ( najlepiej, gdy była to mieszanka masła, smalcu, margaryny i gęstej śmietany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (PDP)
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
śliwki ( zamiennie jabłka, rabarbar, także owoce z kompotu)
szczypta soli do białek

Wykonanie:

Z mąki zmieszanej z PDP, szklanki cukru, cukru waniliowego, tłuszczu i żółtek zagnieść ciasto jak kruszonkę. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto wyłożyć na dużą blachę zachowując 1/4 na później ( około pojemności 1 szklanki). Na cieście ułożyć gęsto owoce. Ze schłodzonych białek i soli ubić sztywną pianę, dodać do piany 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać cynamon, przemieszać delikatnie i wyłożyć na ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałe surowe ciasto.

Piec w piekarniku w temp. ok. 200 oC, nie dłużej niż 45 min.
Pieczone dłużej staje się zbyt twarde (tak mnie ostrzegła Ala).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz