piątek, 27 stycznia 2017

CHLEB PIECZONY W GARNKU




Zdjęcia - Damian Kowalski

CHLEB PIECZONY W GARNKU (przepis z internetu)

3/4 kg mąki ( 500 g do wypieku chleba 650  i 250 g wrocławskiej)
25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
Do dużej miski (u mnie wysoka, szklana z Ikea) wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól, olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką i…to by było na tyle! ;) Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (ok 8 godzin). Rano, piekarnik razem z garnkiem nagrzewamy do 220’C( (u mnie termoobieg).

Stolnice podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i dosłownie chwile wyrabiamy. U mnie jest to zazwyczaj kilkanaście ruchów, żeby ciasto było spójne. Ciasto przekładamy do miski, ale nie może być to ta sama, w której ciasto leżakowało w lodówce. Ta jest zimna, a teraz nasz chleb potrzebuje ciepła do wyrośnięcia. Miska powinna być w temperaturze pokojowej. Po przełożeniu ciasta do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło piekarnika) na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, z piekarnika wyciągami nagrzany garnek. Nie trzeba go niczym nacierać, smarować, oprószać. Przerzucamy ciasto, smarujemy rozmąconym jajkiem. Chleb pieczemy 35 minut w 200’C pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy garnek i pieczemy jeszcze 20 minut.

wtorek, 24 stycznia 2017

SZYNKOWA Z SZYBKOWARA




Z bloga DobraKiełbasa.pl

Szynkowa z szynkowara

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżka peklosoli
1 łyżka soli
5 ząbków czosnku
pieprz
1,5 łyżeczki żelatyny
80 ml wody

Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie kroimy w kostkę o grubości 3 cm. Do mięsa dodajemy sól oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę) i wyrabiamy przez 10-15 minut. Następnie chowamy mięso do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy mięso, dodajemy pieprz i wyrabiamy dalej, aż będzie mieć kleistą konsystencję. Rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody i po przestudzeniu wlewamy do mięsa. Mięso umieszczamy w worku do szynkowara, który wstawiamy do garnka z wodą tak, by woda sięgała do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu wody parzymy na małym ogniu przez 2 godziny.
Studzimy całą noc, a następnego dnia – robimy kanapki z szynkową :)
Smacznego!

środa, 11 stycznia 2017

ROGALIKI




Renata Białka - ROGALIKI

50 g drożdży rozpuścić w 1/4 szkła ciepłego mleka,dodać 3 łyżki cukru wymieszać
Od razu dodać: 3 szklanki mąki, 3 całe jajkami, kostkę margaryny i szczyptę soli
Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąka)
Podzielić na 4 części
Wałkujemy na okrąg i wycinamy z każdego 8 trójkątów
Do rogalików dałam powiodła śliwkowe
Piec w 180 stopniach 15 min
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem