Jem bo lubię!

niedziela, 30 października 2016

EKSPRESOWE DRUGIE DANIE





Wariacje obiadowe - czyli obiad ekspresowy

Składniki (na 3 osoby)

3 kotlety jak na schabowe ( albo filety z piersi kurczaka lub indyka)
2 - 3 duże marchwie
10 cm białej części pora
plaster selera (gruby na 1 cm)
3 duże ziemniaki
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżeczki mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
2 łyżki oleju do smażenia
------------
można dodać dowolne warzywa, np. brukselkę, kalafior, brokuł, groszek, kukurydzę, fasolkę szparagową, kalarepę, cukinię, paprykę itp.

Wykonanie:

Delikatnie rozbite kotlety posolić i popieprzyć, obsmażyć na rumiano z obydwu stron. Dodać warzywa pokrojone w kostkę lub paski, a por - w talarki. W tym momencie, jeśli ktoś tak woli - można mięso bardziej rozdrobnić, np. pokroić w kostkę. Podlać gorącą wodą (ma sięgać do połowy wysokości warzyw), dodać przyprawy, dusić do miękkości warzyw.
W zimnej wodzie (3-4 łyżki) rozprowadzić mąkę i dodać śmietanę. Wymieszać tak, by nie było grudek. I dodać do potrawy. Gotować 1 min. cały czas mieszając.

Całość obficie posypać zieleniną - już na talerzu.

Pysznie smakuje z dowolną surówką, jednak z uwagi na warzywa w środku - nie jest ona konieczna.

Wszystkie prace łącznie zajmują ok. 35 min. 

czwartek, 27 października 2016

SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK 2.



Szarlotka z połówek jabłek 2.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka PDP
1 kostka zimnego masła
1 mały serek waniliowy homogenizowany
2 żółtka
szczypta soli
2/3 szkl. cukru pudru
1 opak. cukru waniliowego
------------------------
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

papier do wyłożenia blachy - wyciąć 2 szt.

Wykonanie:

Do mąki dodać PDP i wymieszać, dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Na papierze do pieczenia odrysować dno blachy, ułożyć na stolnicy i rozwałkować na tym mniej niż połowę ciasta.
Na tym rozłożyć połówki obranych i wydrążonych jabłek. Posypać je cynamonem.
Na drugim kawałku papieru rozwałkować więcej niż pół ciasta - ma być większe o 2 cm z każdej strony od dna blachy. Ciasto wraz z papierem ostrożnie odwrócić na ułożone jabłka i delikatnie zdjąć papier. Skleić ciasto na brzegach. Podziurkować całość widelcem.
Piec 50 - 60 min w temp. około 170 - 180 o C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ewentualnie odrobiną cynamonu.

SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK 1.



Ania Bednarska:

Szarlotka z połówek jabłek

Ciasto:

5 szkl mąki
4 czubate łyżki cukru pudru
proszek do pieczenia
1,5 kostki margaryny
2 jajka
400 g serka waniliowego

Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na pół.
Połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy cienką warstwę kakao.

Dodatkowo:

jabłka - ok 8 sztuk
cynamon
kakao
galaretka cytrynowa

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy środek, układamy na cieście posypanym kakao. Wierzch jabłek posypujemy galaretką (proszkiem) a następnie posypujemy cynamonem.
Wałkujemy drugą część ciasta i kładziemy na jabłka.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-45 minut w zależności od piekarnika.
Ciasto udekorowałam lukrem i kolorowym cukrem
szkl cukru pudru, 3 łyżki mleka, łyżka soku z cytryny

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Sernik z brzoskwiniami

Już nie pamiętam od kogo dostałam przepis,
ale odkąd go mam - nie piekę innych serników.
Jedynie ze dwa razy do roku robię paschę.

Składniki na ciasto:

5 żółtek
3 szklanki krupczatki
0,25 kg tłuszczów zimnych, z lodówki
(u mnie: 125 g margaryny, 60 g smalcu,
60 g masła, 1 łyżka gęstej śmietany) -
może być sama margaryna
2 łyżeczki PDP
1/2 szklanki cukru

Masa serowa:

0,75 kg twarogu
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki miękkiej margaryny
2 jaja
1 budyń śmietankowy
1 zapach np. migdałowy, arakowy, rumowy

Beza:

5 białek (zimnych!)
1 szklanka cukru
szczypta soli

Ponadto 1 puszka brzoskwiń - pokroić w grubą kostkę ( chociaż ten sernik ze zdjęcia zrobiłam z jabłkami - już pokrojone ugotowałam (przez 1 min) w ocukrzonej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego - sądzę, że mogą być też inne owoce - lekko kwaśne.

Wykonanie:

Ciasto:
mąkę wymieszać z PDP i cukrem, a następnie posiekać w tym schłodzone twarde tłuszcze. Dodać ew. łyżkę śmietany. Dodać żółtka i szybko zarobić ciasto - początkowo nożem, później ręką. Jeśli mąka jest naprawdę dobra - ciasto nie da się skleić i pozostanie sypkie.
Więcej niż połowę ciasta wyłożyć na dużą blachę przygotowaną do pieczenia.  Blachę, jak i resztę ciasta przechowywać w chłodnym miejscu.

Włączyć piekarnik na 170 o C.
Osączyć pokrojone owoce.

Masa serowa:
Do rozkręconej robotem miękkiej margaryny (oczywiście, że masło jest lepsze!!!) dodać stopniowo cukier, budyń i jajka. Następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg ( u mnie był z wiaderka, już nie wymagał mielenia - Delfika). Na końcu dodać aromat i dokładnie wszytko utrzeć.

Beza (pianka):
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, "po ściance", dodać cukier. Ubić.
------------------------------------------------------

Na ciasto na blasze wyłożyć masę serową. Posypać ją owocami. Na to dać bezę, wyrównać.
Na koniec dać pozostałą część ciasta.

Piec w piekarniku około 1 godz. , a po upieczeniu pozostawiamy na godzinę w wyłączonym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy po całkowitym wystygnięciu. Najlepsze jest już na drugi dzień.
Lubię przykryć wystudzone ciasto warstwą kremu ajerkoniakowego (zrobionego zgodnie z przepisem na torebce.

------------------------------------------

Jeśli damy do ciasta różne tłuszcze - ciasto jest smaczniejsze.

środa, 19 października 2016

IDEALNY BISZKOPT




Podobno idealny biszkopt - jeszcze nie próbowałam.
Z bogu Kulinarnaniecodzienność, także i zdjęcie.


Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

wtorek, 18 października 2016

SZYNKA GOTOWANA






Szynka gotowana - z bloga KatalogSmaków

Polecam przepis na pyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na codzień jak i na świąteczny stół.

składniki:

szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg
3 l wody
4-5 listków laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca Kamis
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu


Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia. Ja zazwyczaj szynkę gotuję pierwszy raz wieczorem a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie. Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić na plastry na kanapkę.

czwartek, 13 października 2016

ROLADA WAFLOWA




ROLADA WAFLOWA
(z bloga Z MAJECZKĄ W KUCHNI

Składniki:
1 opakowanie wafli
1 galaretka-u mnie truskawkowa
1.5 kostki margaryny
1 opakowanie herbatników
6 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół szklanki rodzynek
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru


Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości.Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku będziemy mieli grubszą roladę,jesli po dłuzszym boku wyjdą nam mniejsze roladki.Ja zwijałam po dłuższym boku.Gotową,zwiniętą roladę wkładamy na ok.1,5 godz żeby dobrze stężała masa

MIELONE Z PIECZARKAMI



Mielone z pieczarkami

1,5 kg mięsa mielonego z szynki
0,5 kg pieczarek
  1 duża cebula
  4 jajka
  5 łyżek bułki tartej
  ok. o,5 szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy do mielonych
sól - wg smaku
pieprz - opcjonalnie
olej i smalec do smażenia

Pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Odstawić do wystygnięcia.
Na tej samej patelni na smalcu delikatnie zrumienić cebulę pokrojoną najdrobniej, jak to jest możliwe. Przestudzić.

Mięso mielone, pieczarki, cebulę, przyprawy i sól wymieszać razem. W kubku zalać połową mleka bułkę tartą, wymieszać energicznie, dodawać mleko nie pozwalając, by się z tego zrobiła "skała". Dodać do mięsnej masy i bardzo dokładnie wszystko razem wyrobić.

Mnie z tej wielkości wyszło 20 kotlecików.
Smażyłam na ostrym ogniu (troszkę oleju i sporo smalcu) po 5 min z każdej strony. Dosmażałam pod pokrywką - czyli dusiłam -  po 10 min z każdej strony i tu już na maleńkim ogniu. W razie potrzeby do duszenia trzeba dodawać minimalną ilość wody (najlepiej gorącej).

ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM




Faszerowane roladki (z bloga Moje Walijskie Pichcenie)



Składniki:


8 udek z kurczaka bez skóry i kości

Na farsz:

400 g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka)
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
słodka papryka
sól
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
3 cebule

olej do smażenia
Wykonanie: 

Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 

W tym czasie przygotować farsz. 
Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić. 
Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką lub związać bawełnianą nitką. 
Na patelni rozgrzać dość mocno olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. 
Na olej po smażonych roladkach wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor. Następnie dorzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, podlać wszystko wodą (ok 1/2 szkl.) i zagotować. 
Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. 
Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.

sobota, 8 października 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Przepis Marta Marta:

Marta Marta Rogaliki drożdżowe

Składniki:

50 g świeżych drożdży
500 g mąki puszystej Tortowej
1 łyżka cukru kryształu
szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
100 g masła

dodatkowo:

1 jajko do nasmarowania rogalików
marmolada

Krok 1
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.


Krok 2
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!) i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce

Krok 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady . Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.


Krok 5
Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego