Jem bo lubię!

niedziela, 24 kwietnia 2016

PIERNIK JOLI Z MĄKI ŻYTNIEJ 2000




Widok z góry.

Widok z boku - tak pięknie wyrosły. 

Piernik Joli z mąki żytniej 2000 

składniki:

2 szklanki mąki żytniej 2000 (może też być 1850)
1 szklanka cukru
2 jaja
1 szklanka oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 300 - 350 kefiru lub jogurtu

dowolne bakalie (opcjonalnie)
polewa z białej czekolady (opcjonalnie)

2 blaszki keksowe o długości ok. 30 cm

wykonanie:

Utrzeć jaja z cukrem na idealny kogel-mogel.
Pozostałe suche składniki wymieszać w jednym pojemniku.
Do jaj z cukrem dodać powidła i utrzeć mikserem, a następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki tak suche jak i mokre z wyjątkiem kefiru. To znaczy połowę kefiru można dodać od razu, jednorazowo, a pozostały ostrożnie, może nie trzeba będzie dodawać wszystkiego. Ciasto ma być gęste, ale płynne. Bakalie oprószone mąką (na sicie) dodaje się na samym końcu.

Blaszki wyłożyć papierem i wylać do nich po połowie ciasta. Będzie wrażenie, że ciasta jest za mało. Ale ono pięknie rośnie. Góra zawsze wychodzi nieco popękana.

Piec w elektrycznym  piekarniku na 180 oC przez 50 min.

Ja piekłam w gazowym (tylko ogrzewanie od dołu) przez 40 min. Nie wiem, jaka była temperatura.

Po wystudzeniu ciasto można przełożyć np. konfiturą z dzikiej róży z dodatkiem alkoholu i polać białą czekoladą.
Moje wyszło tak pyszne, pulchne i delikatne, że już nic z nim nie robiłam.

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

wtorek, 5 kwietnia 2016

Ciasto snickers bez pieczenia krok po kroku




Ciasto snickers bez pieczenia krok po kroku (Kotlet.TV)

  •  czas: 30 minut
  •  
  •  liczba porcji: forma 20 x 30 cm

Składniki:

masa budyniowa:

  • 650 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 100g masła

masa krówkowa:

  • opakowanie masy kajmakowej
  • 100g masła
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych

dodatkowo:

  • 2 opakowania po 220 g herbatników
  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • mleko do moczenia herbatników
WYKONANIE


Krok 1. W mleku rozpuszczam masło, dodaję budynie i mieszam podgrzewając aż zgęstnieje.


Krok 2. Masę krówkową podgrzewam z masłem i dorzucam orzeszki.


Krok 3. Herbatniki namaczam w mleku, na to nakładam połowę kremu budyniowego. Druga warstwa herbatników, masa krówkowa.



Krok 4. I znowu herbatniki, budyń, herbatniki, masa krówkowa.


Krok 5.  Na to znowu herbatniki i to polewam polewą czekoladową i posypuję niewielką ilością orzeszków. A polewa to czekolada roztopiona ze śmietanką. Chłodzę w lodówce. Kroję ostrym nożem. Smacznego.



http://kotlet.tv/ciasto-snickers-bez-pieczenia/