Jem bo lubię!

niedziela, 28 czerwca 2015

Biszkopt, galaretka i owoce!!!





Przepis Pani Ewy Marii Serszyńskiej na ciasto z galaretką
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2-3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 galaretki pomarańczowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka agrestowa
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
maliny
Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką aby szklanka była pełna,dodajemy proszek do pieczenia.Wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.
Jabłka obieramy,kroimy na cząstki i prużymy w garnku o grubym dnie,dodajemy 2 łyżki cukru i galaretkę w proszku.Mieszamy.Następnie wykładamy na biszkopt.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody,studzimy .Zimne mleko ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy galaretki.Na wierzchu układamy maliny.Tak przygotowaną masę wylewamy na warstwę jabłek.Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką.

piątek, 12 czerwca 2015

Popapraniec


(znalezione w necie...)

POPAPRANIEC
- Składniki na ciasto:

- 5 jaj, 
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki maku (suchy),
1 łyżka kakao.

Masa kremowa:
- 1/2 litra mleka,
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru,
1 kostka masła,
1/2 szklanki cukru pudru.

Polewa czekoladowa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
łyżka masła,
3-4 łyżki wody.

Ponadto:
- 1/2 szklanki wódki (ja biorę koniak),
rodzynki namoczone w alkoholu (ja używam rumu),
wiśnie ze słoika bez pestek,
migdały lub orzechy (ja wzięłam płatki migdałowe).

Wykonanie:


- Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. - jak na zdjęciu albo według Waszej fantazji - chodzi o to, żeby było właśnie takie "popaprane". Piec jak biszkopt 25-30 minut w temp. 180 stopni. Przygotować masę kremową: - Na mleku ugotować budyń bez cukru a kiedy ostygnie, utrzeć z masłem i cukrem na krem. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy kremowej (można dołożyć do tego jeszcze trochę wiśni). Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na to można jeszcze (niekoniecznie) rozsmarować dżem jabłkowy albo z czarnej porzeczki i poukładać na wierzchu wiśnie, rodzynki, migdały albo orzechy. Polewa czekoladowa: - Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Gdyby masa była za gęsta, dolać odrobinę wody lub alkoholu. Ciasto polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

czwartek, 11 czerwca 2015

LEŚNY MECH - po mojej adaptacji




Leśny mech ( - po moich przeróbkach)
- porcja na dużą blachę

składniki ciasta:

3 szklanki mąki krupczatki (ważne!)
0.45 kg mrożonego szpinaku
1,3 - 1,5 szklanki cukru
4 jajka (zależne od wielkości jaj - jeśli małe - dać więcej))
1,5 szklanki oleju
2 kopiaste łyżeczki proszku do piecz.
1 cukier waniliowy
Opcjonalnie można dodać odrobinę kurkumy.

krem 
może być
- bita śmietana (0,5 l kremówki, 3 śmietan-fiksy, 2 łyżki cukru + cukier waniliowy)
- krem "Karpatka" z torebki
- inny dowolny krem

koniecznie owoce - w oryginale granat - u mnie sezonowa truskawka - około 1 kg

Wykonanie:

Rozmrozić szpinak i bardzo dokładnie osączyć z wody.
Mąkę krupczatkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka zmiksować z cukrami - jak najdokładniej. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodać olej. Następnie dodać - też w kilku "podejściach" mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu drewnianą łyżką wmieszać szpinak.
Ciasto wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.
Piec przez około 1 godz w temp. 180 stopni C - do tzw. suchego patyczka.
Ciasto powinno poleżeć dzień lub nawet dwa.

Należy skroić wierzch ciasta - nie więcej niż 1 - 1,5 cm. i dokładnie rozdrobnić.
Na podstawowy placek wyłożyć krem lub bitą śmietanę i wyrównać powierzchnię.
Całość obficie posypać rozdrobnionymi okruchami i lekko ucisnąć ręką.
Na to układać nasiona granatu.
Jednak jeśli truskawki... przyda nam się więcej kremu, tyle, by na każdym ukrojonym już kawałku ciasta położyć ozdobny kleks kremu i 1,5 szt truskawki. I już można jeść!

Fotki są moje.

niedziela, 7 czerwca 2015

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z CZEREŚNIAMI





Przepis Pani Ewy Marii Serszyńskiej - wraz z Jej zdjęciem.

Błyskawiczne ciasto z czereśniami
-1 margaryna
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-czereśnie
Żółtka ubijamy z 0,5 szklanki cukru,dodajemy mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Białka również ubijamy z 0,5 szklanki cukru i dodajemy do masy.
Mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na blaszkę,układamy wydrylowane czereśnie.
Pieczemy 45 min.