środa, 11 lutego 2015

BRUKSELKA - DANIE SPECJALNE!!!




Przepis Pani Jadzi Robo

Brukselka z boczkiem, cebulką i bułką tartą
500 g świeżej brukselki
200 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
( wegetarianie mogą zastąpić boczek 1 – 2 łyżkami masła )

Przygotowanie:
Brukselkę obierz z zewnętrznych liści. Pokrój na połówki i zalej mlekiem na całą noc wtedy pozbędziesz się smaku goryczy.
Odcedź zalej wodą i ugotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Odcedź i opłukaj bardzo zimną wodą.
Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paseczki, a następnie podsmaż go na patelni.
Cebulkę pokrój w paseczki( ja dałam białą i czerwoną) drobno posiekaj i wraz z brukselką dodaj do boczku. Wsyp bułkę tartą, dodaj łyżkę masła i smaż dalej, od czasu do czasu mieszając. Można dolać wody.
Po 5 minutach dodaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, wymieszaj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania smacznego!