środa, 21 stycznia 2015

SZARLOTKA SYPANA




SZARLOTKA SYPANA  przepis i zdjęcie Marty Daszkowskiej

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka białego cukru plus 1,5 łyżki do jabłek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kg i 200g jabłek
- 100g masła plus trochę do wysmarowania formy,tortownicy
- cukier puder

Wykonanie:

Średniej wielkości tortownicę wysmarować dokładnie masłem.W jednej misce wymieszać razem mąkę,cukier,kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.Umyte jabłka obrać ze skorek,pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce,na dużych oczkach.Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i cynamon.Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.

Na spód tortownicy wysypać pierwszą warstwę wymieszanych sypkich produktów(użyć około 1/3 całości wymieszanych suchych składników).

Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek.


Na jabłka wysypać kolejną,drugą warstwę wymieszanych sypkich składników,a na nią z kolei wyłożyć drugą i ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią część wymieszanych suchych składników.W sumie są trzy warstwy produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek,na wierzchu jest warstwa suchych, proszkowych składników.Na wierzch ciasta nożem pokroić dobrze schłodzone masło.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia,a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.

czwartek, 15 stycznia 2015

PIZZA INACZEJ

Fot. Karola Szczepaniak



Pizza inaczej

Przepis Ani Olszówki:

40 dkg mąki;
1/3 paczuszki drożdży; 
łyżeczka cukru; 
szczypta soli; 
szklanka ciepłej wody lub mleka; 
odrobina gałki muszkatołowej; 
3 łyżki oleju

Z podanych składników wyrób ciasto i odstaw na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj składniki na wierzch - co tylko lubisz. Wyłóż ciasto na posmarowaną olejem blachę, , posmaruj ketchupem, rozłóż ulubione dodatki, posyp serem. Piec ok. 30-40 min! Smacznego!!
~~~~~~~~~~~~~

Moja uwaga:
Można też kłaść dodatki tylko na połowę placuszka, a drugą połówką przykryć i brzegi ozdobnie widelcem pozaciskać.
Pamiętaj o dodaniu oregano!!!

środa, 14 stycznia 2015

DROŻDŻOWE ZWIJAŃCE

To zdjęcie jest z (chyba) włoskiego bloga.
La ricetta? Eccola qui! Poi via alla fantasia!!!
SCOPRI LA RICETTA → http://www.cucchiaio.it/ricet…/ricetta-torta-rose-spoletina/
Warto tam wejść i poczytać przepis, choćby tylko tłumaczony przez translator. Ciekawe jest "smarowidło"... Ale ja robiłam nieco inaczej, bardziej "po polsku" i mojego pomysłu jest placuszek dany na dno tortownicy.


Drożdżowe zawijańce

1 kg mąki + 0,20 kg na podsypywanie
75 g drożdży
250 g masła (margaryny)
2 łyki cukru
5 jaj
3 żółtka
1 łyżeczka soli
zapach np. rumowy
cukier waniliowy

Wykonanie:

1 kg mąki wsypać do miski i zrobić w niej dołek. Do kubeczka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, zalać około 100 ml ciepłej wody lub mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i wlać zawiesinę do dołka w mące. Drożdże mają podwoić objętość.
Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka lub wody, wkroić do tego masło (margarynę) i podgrzewać do rozpuszczenia. Przestudzić tak, by pozostało ciepłe, lecz nie gorące.
Jajka i żółtka roztrzepać dokładnie z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Do mąki z drożdżami dodać sól, aromat oraz roztrzepane jaja. Wymieszać. Wyrabiać. Dodać partiami tłuszcz. Trzeba około 150. "zagnieceń". Ciasto będzie odchodzić od miski i od rąk. Ma być elastyczne i ładnie długo ciągnąć się w górę.

Wtedy na miskę założyć dużą jednorazówkę unosząc jej rogi jak najwyżej - i niech ciasto podwoi objętość. Zajmie to 40-60 min.

W tym czasie przygotować trzy średnie lub duże blaszki - najlepiej tortownice. I nagrzać piekarnik.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze raz je wyrobić, a następnie podzielić na 3 równe części, które obficie obsypać mąką.

Każdą część (ale kolejno) podzielić na 5 części. Pierwszą rozwałkować na placek i wyłożyć nim dno tortownicy.
Każdą następną część z pozostałych czterech formować rozwałkowując na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
Smarować go dżemem, nuttelą lub innym "mazidłem" - łącznie na 4 placuszki potrzeba około 200 ml "smarowidła".
Krojenie - to wyższa szkoła jazdy - radzę zapoznać się ze zdjęciami. No i układać tak, jak na zdjęciach.
Pozwolić pierwszemu ciastu rosnąć około 15-20 min, posmarować rozmąconym białkiem, powtórzyć smarowanie na chwilę przed włożeniem do piekarnika.  Piekarnika  na 170-180 o C na około 35-40 min.


Z nuttelą 
Z dżemem
Z twarożkiem na słodko
A to moje zdjęcia (robione telefonem) - nieefektowne, ale w smaku....

środa, 7 stycznia 2015

KULE ŚNIEGOWE





Podaje Wiesława Karmowska:

"Rano trafiłam na fantastyczny przepis na kule śniegowe,po prostu niebo w gębie.
Składniki : mąka pszenna - 300 gram,miękkie masło - ok.230 gram,płatki migdałowe - 100 gram,olejek waniliowy - 1 łyżka,cukier puder - 30 gram.
Wykonanie :Masło ubijamy z cukrem na gładką masę,dodajemy olejek waniliowy.Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok.30 min.Z ciasta formujemy kuleczki /wielkości mniej więcej orzecha włoskiego/Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując kilkucentymetrowe odległości.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st,na ok.12-15 min.Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem.Mówię Wam,są....ach domyślcie się same,co mam na myśli..."

Kule śniegowe są na górnym zdjęciu. :)

poniedziałek, 5 stycznia 2015

SAŁATKA Z KABANOSAMI - ostra!


Moja sałatka

0,30 kg kabanosów  - cienkie plasterki
1 papryka żółta duża i mięsista - drobna kostka
1 papryka czerwona duża i mięsista - drobna kostka
1 puszka kukurydzy (osączyć)
1 słoik 0,9 l pieczarek marynowanych - plasterki lub na 4 części
1 słoik 0,9 l ogórków konserwowych - w kosteczkę
1/3 selera naciowego - jak najdrobniej
1/2 dużego pora (z białej części) - jak najdrobniej
1 puszka ananasa - pokroić drobno
5 kopiastych łyżek majonezu ( + ewentualnie 2 łyżki jogurtu lub śmietany)

Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić przez 2 godz. i jeść!
Z tej porcji wychodzi około 3 l sałatki.

Uwaga: kabanosy można zastąpić np. szynkową, wędzoną piersią kurczaka, w ostateczności mortadelą, ale to już nie to...

SAŁATKA Z SERKAMI TOPIONYMI

Sałatka z serkiem topionym
5 jajek
3 serki topione dowolny smak (kostka)
2 duże cebule
4 średnie ogórki konserwowe
30 dag szynki w całości
4 średnie marchewki
500 ml majonezu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
maggi
Serki zamrażamy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. ze skorupek. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy. Cebulę obieramy.
Białka, marchewkę, ogórki, cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
Ułożenie sałatki:
1. Białka
2. Cienka warstwa sosu
3. Szynka
4. Zamrożony serek topiony starty na tarce o grubych oczkach
5. Cebula
6. Ogórki
7. Warstwa sosu
8. Marchewka
9. Cienka warstwa sosu
10. Żółtka starte na tarce o drobnych oczkach

OWSIANE CIASTKA





Przepis Marii Jaworskiej


OWSIANE CIASTKA
s k ł a d n i k i :
- 1 duże jabłko (lub 2 małe)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
w y k o n a n i e :
Jajo wbić do miski - roztrzepać widelcem - jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce o grubych oczkach - dodać do jaja - wymieszać - zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut (aż płatki spęcznieją).
Można dodać rodzynki, orzechy, migdały ( wg. uznania).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować ciastka (płaskie).
Piec ok. 15 minut w temp. 18o stopni C, aż będą złociste.
Po upieczeniu delikatnie zsunąć na kratkę ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w metalowej puszce lub w hermetycznym pojemniku.
Gorąco polecam - są pyszne i bardzo pożywne.

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO




Wypiek Magdaleny Michałek

Wczoraj piekłam takie cudo (przepis z jednej ze stron internetowych)
Składniki na spód:
150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (razem z nadzieniem)
2 łyżki masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 150º C przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Część kremu śmietankowego posmarować cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieścić w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo (ja posypałam kawałkami czekolady). Schłodzić.

piątek, 2 stycznia 2015

Gwiazda - przepis Milleny Zwolińskiej







GWIAZDA - Milena Zwolińska

500 g mąki
2 jajka
180 ml mleka
60 g cukru
30 g masła
30 g świeżych drożdży
ponadto:
1 rozmącone jajko
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut.

~~~~~~~~~~~~~~

Piekłam od razu trzy. Wszystkie urosły ponad tortownicę.
Można zmieniać nadzienia - np. dżem, albo twarożek lub  mak jak do makowca.

BAJADERKI - przepis Moniki Zielińskiej




Przepis Moniki Zielińskiej

Bajaderki - czyli jak wykorzystać stare ciasto  (przepis z internetu)
Składniki:
50 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami - ja użyłam piernika i herbatników maślanych)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 180 g
1/4 kostki masła (ok 65 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
1-2 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
Do obtoczenia:
posiekane orzechy, płatki migdałów lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa - 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach - najlepiej nadziać schłodzoną kulkę na wykałaczkę i wtedy zanurzyć w polewie i posypce. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.