niedziela, 13 czerwca 2010

Babka ziemniacza. Majonez. Botwinka na zimę.

Babka ziemniaczana z kapustą kiszoną i odrobiną wędliny.
Przepis wg mego kolegi JJ, który ma mistrzostwo kraju w przyrządzniu tej potrawy. Niestety, on wszystko robi na oko.Trudno mi było ustalic wagowo ilość produktów. To jest porcja na dwie blachy przeciętnej wielkości.Trzeba pamiętać, ze nakładamy ciasto do połowy wysokości blachy.
- 1 kg kapusty kiszonej
- ziemniaki - dwa dwulitrowe garnki obranych ziemniaków
- 2 duze cebule
-ok.1 szklanki mąki (moze więcej - to zalezy od soczystości ziemniaków)
-5 jaj
-sól i duzo mielonego pieprzu
- 1-2 łyzki majeranku ( im bardziej tłusta babka tym więcej majeranku)
-ewentualnie 2 czubate łyzeczki przyprawy do ziemniaków
- resztki róznych wędlin- lub 15 do 50 dag kiełbasy,boczku, wędzonego podgardla (moja preferencja)
- smalec i olej
Wykonanie:
Kapustę posiekać , jeden raz wypłukać , ugotować (1 godz) bez przykrycia, dodając usmazoną 1 cebulę.Wody od początku ma być mało, a na koniec wcale - trzeba ją odparować.Po ugotowaniu kapustę przestudzić tak, aby była tylko ciepła.
Ziemniaki starkować.Jeśli mamy podgardle lub boczek - mocno wysmazyc.Jeśli kielbaskę - podsmazyć.Właśnie do kiełbaski trzeba dodać do smazenia smalec.I obficie posypać majerankiem.Przestudzić. Cebulkę, tę drugą, zetrzeć na tarce.
Połączyć wszystkie składniki . Blaszki wysmarować olejem i wyłozyć na nie ciasto.Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 80-90 min.Im wyzsza babka tym dłuzej pieczemy.
Jemy na gorąco popijając zimnym piwem.Niebo w gębie. Podsmazana babka jest jeszcze lepsza. I co wazne - nadaje się do zamrozenia. Przypominam o tym, bo niektóre gosposie mają jeszcze zapas starych ziemniaków, a tu juz pachną młode...Więc proszę nie marnować.

M A J O N E Z wg.H.

Obok składników potrzebny będzie blender lub robocik z widełkami.

Wazne: wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę.

-2 łyzki octu 10%
-2 całe jaja
-2 łyzki musztardy
-4 łyzeczki cukru
-1 łyzeczka soli
- 0,3 litra oleju np.słonecznikowego . Oleju trzeba mieć więcej,bo jeśli będą duze jaja moze nam się "wrobić" więcej oleju.

Wszystkie składniki - prócz oleju- dajemy do wysokiej miski ( o małym dnie) i miksujemy.Teraz dodajemy olej - dosłownie po 5 kropli, stopniowo zwiększamy ilość oleju, ale i tak dodajemy go bardzo powoli.Najlepiej robić to w dwie osoby. Kończymy wtegy, gdy majonez jest tak gęsty, jak DEKORACYJNY z WINIAR.


Buraczki ćwikłowe
=============
Podaję za czasopismem kobiecym z przed wielu lat - tytułu pisma nie znam

Umyte i pokrojone jak na zupę buraczki wraz z liśćmi włozyć do b.małej ilości wody i gotować przez 4 min (licząc od zagotowania).Natychmiast po zestawieniu z ognia zakwasić kwaskiem cytrynowym i rozłozyc do słoików twist off.Słoje zamknąć i zaraz wstawić do pasteryzacji na 15 min. Tgemperatura wody i słoików powinna być zblizona.
Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. obiecany przepisik pojawil sie na
    http://www.panizmogadoru.blogspot.com/
    zapraszam i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Elu ,
    Kilka dlugich lat temu jadlam babke ziemniaczana,
    byla bardzo smaczna, tylko nie bylo kapusty, kiedys zrobie wedlug twojego przepisu, ale piwka dzieciom nie dam , ponadto u nas nie ma smalcu , moge tylko kupic w polskim sklepie , takze i majeranek, ktorego tutaj nie uzywaja , mysle ze on jest wazny , bo potrawa zawiera duzo ciezkich tluszczow, ale raz mozna zrobic, dziekuje ci za fajny przepis,
    jakbys cos chciala mi napisac, pisz na moj email:
    wandaroszak@upcmail.nl
    moj email jest na moim blogu ,
    pozdrawiam cie serdecznie,
    Wanda

    OdpowiedzUsuń